Na Beogradskoj konferenciji mladih, sektor za zaštitu životne sredine, bavio se pitanjem zagađenosti grada Beograda. Sektoru je radio pod mentorstvom Miloša Stančića

Da li je Beograd zaista BEO-GRAD ili je sve crnji i crnji?! Ono što primetimo i s divljenjem komentarišemo kada se vratimo iz nekih evropskih metropola jeste između ostalog i čistoća tog grada. Da li je to zato što naš grad nije čist?

Košutnjak, kao šuma Beograda, ne sme ličiti na deponiju, već mora imati svoju namenu. Konkretno deo iza Filmskog grada jeste pretrpan otpadom, što je nedopustivo, jer Košutnjak jeste  utočište životinja ovog grada, sportski centar i izletište beogradskih porodica.

Večna i neosvojiva tvrđava Kalemegdan, umesto da bude uzor beogradskim parkovima, godinama unazad se pretvara  u dom za beskućnike, a pošumljeni delovi se koriste kao javni toaleti. Beogradsko,, more“ Ada Ciganlija mora ostati jedan od najlepših rekreativnih centara našeg grada koji će konstanto,  kako naše ljude, tako i turiste privlačiti svojom lepotom.

Uzroci

Ono što smo mi identifikovali kao glavne uzroke problema jesu: proizvodnja i široko rasprostranjena upotreba plastičnih kesa, manjak i loša raspoređenost kanti za otpatke na ulicama našeg grada, kao i nedostatak kanti za bacanje opušaka na stajalištima gradskog prevoza, nedostatak biorazgradivih kesa za prikupljanje izmeta kućnih ljubimaca, manjkavosti javnih preduzeća koja se bave čišćenjem  Beograda, nedostatak zelenila u srcu našeg grada, nedovoljna angažovanost komunalne policije u sektoru zaštite životne sredine i kažnjavanja nepoštovalaca propisa. Nepostojanje reciklaže, zapravo, generiše sve probleme vezane za otpad. A sve to kulminira nedovoljno razvijenoj svesti o uticaju na životnu sredinu i neznanje o štetnosti takvog ponašanja.

Posledice

Ovo nas uvodi u priču o neophodnosti rešavanja problema zagađenosti grada Beograda, jer su posledice drastične. Niko ne voli da vidi prljava kupališta kao posledicu neadekvatnog nadzora komunalne policije i nedostatak odgovarajućih kanti. Nagomilano smeće koje viđamo na ulicama grada jeste posledica nedostatka kanti i kontejnera za odlaganje. Često nailazimo na pseći izmet, kako na ulicama, tako i po parkovima, a sve zbog nedovoljnog broja odgovarajućih biorazgradivih kesa za prikupljanje istog. Prizori gomile opušaka cigareta na stajalištima gradskog prevoza, kao i prekrivenost istih žvakaćim gumama, svakako ne ide u korist grada Beograda, a to su upravo, mesta najvećeg prometa, kako turista tako i stanovnika grada. Nedostatak zelenih površina dodatno podstiče subjektivni osećaj zagađenosti, a svakako ne rešava pitanje sivila samog grada. Kada govorimo o nedovoljnoj posvećenosti komunalnih policajaca ovom sektoru koji zastupamo, mislimo na nedovoljni nadzor zagađenih delova grada i nedostatak komunikacije sa relevantnim javnim preduzećima, takođe i vandalizam kao nešto što se nažalost, javlja u sve većoj meri. Nedostatak ekološke svesti i neznanje prouzrokovano je neadekvatnim edukativnim sistemom, nedovoljno stručnim i motivisanim nastavničkim kadrom, ali i nedovoljnim obraćanjem pažnje na edukaciju  odrasle populacije.

Ako definišemo otpad kao glavni problem zagađenosti našeg grada, govorimo o  problemu estetike grada koji, pomoću razvijenog turizma, šalje lošu sliku širom sveta, širenju zaraza i narušavanje zdravlja samog stanovništva, zatim trovanje i uništavanje, ionako siromašne flore i faune grada,  gubitku novca iz državne kase, ali i neprepoznavanje prilika za prihodovanje.

Rešenja

Šta možemo da uradimo povodom rešavanja problema zaštite životne sredine i izgleda našeg glavnog grada? Kompleksnost  ovog problema zahteva širi pristup njegovom rešavanju, pa  smo u skladu sa tim  ponudili mrežu rešenja koja mogu dati željene rezultate.       

  1. Naš predlog rešenja ,,kićenja“ stabala i narušavanje estetike grada korišćenjem i bacanjem plastičnih kesa, jeste postepeno otklanjanje istih iz upotrebe. Predlažemo gradu da podstakne upotrebu platnenih kesa, a uvede naplatu korišćenja boiorazgradivih / plastičnih kesa u svim trgovinskim radnjama.
  2. Do rešenja problema nedostatka ekološke svesti dolazi se jednostavnim putem, konstantnom i kontinuiranom EDUKACIJOM! Predlažemo uvođenje edukacije u hodu. Ova vrsta obrazovanja, kako mladih, tako i odraslih bi obuhvatala uvođenje propagandnog materijala u vidu bilborda i postera sa radikalnim porukama, sloganima i činjenicama vezanim za posledice manjka ekološke svesti. Smatramo da bi trebalo da pomognemo osnivanju organizacija koje će inspirisati ljude da razviju ekološku svest, a ujedno predstavljati podsticaj za one ekološki osvešćene. U sklopu edukacije predlažemo periodične organizovane akcije  čišćenja i prikupljanja ambalažnog otpada, koje bi imale tendenciju da prerastu u tradiciju, a sve u cilju  prikupljanja novčanih sredstava za finansiranje navedenog propagandnog materijala.
  3.  Zbog slabo zastupljenog zelenila po Beogradu, ali i velike zagađenosti vazduha i prisustva buke savetujemo opštine da pokrenu organizacije zasađivanja drveća na mestima gde je to moguće (parkovi, urbani džepovi, šetališta..), a urbanijim delovima grada, gde to nije izvodljivo, preporučujemo postavljanje saksija radi lepšeg izgleda našeg grada.
  4.  Radi lepšeg i zdravijeg okruženja, apelujemo na grad Beograd da obezbedi dovoljan broj biorazgradivih kesa za prikupljanje izmeta kućnih ljubimaca. Trebalo bi postaviti kutije sa kesama u ulaze stambenih zgrada i  parkove , kao i obavezno redovno održavanje istih.
  5. Obzirom da u nadležnost  komunalne policije spada i zaštita životne sredine, sugerišemo da nadležni organ posveti više pažnje nadgledanju kritičnih i problematičnih područja na kojima dolazi do gomilanja otpada, na rečnim obalama, nedovoljno pristupačnim i najprometnijim mestima. Takođe, neophodno je uspostaviti bolju komunikaciju javnog komunalnog preduzeća i komunalne policije, radi lakšeg i uspešnijeg rešavanja aktuelnih problema.
  6. Imajući u vidu učestalost pojave opušaka na ulicama i stajalištima, ustanovili smo da bi kante sa pregradama za opuške bile pogodno rešenje za ovaj problem. Upravo su kante sa pregradama rešenje, jer one pored skladištenja opušaka i minimalizovanja njihovog neprijatnog mirisa, za razliku od običnih, adekvatno sprečavaju nastanak požara.
  7. Ključ rešenja nagomilavanja otpada leži u uspostavljanju reciklažnog sistema u vidu sortiranja ambalažnog i komunalnog otpada u adekvatne kontejnere. Recikliranje je našem gradu preko potrebno, jer bez recikliranja nema očuvanja životne sredine.