Centar za održivi razvoj Grupe za analizu i kreiranje javnih politika želi da ovim putem pruži podršku inicijativi „Odbranimo reke Stare planine“ u nastojanju da zaštiti prirodne vrednosti i životnu sredinu Parka prirode Stara planina.

Naš Centar se u svom radu zalaže za dva osnovna principa:

  1. Da se javne politike u Srbiji donose na osnovu kredibilnih informacija i činjenica, uz poštovanje volje građana i njihovo aktivno učešće u svim projektima koji su od važnosti za jednu zajednicu
  2. Da ekonomski razvoj i rast ide uporedo sa očuvanjem prirodnih vrednosti, a ne na štetu životne sredine i osnovnih prirodnih resursa neophodnih za očuvanje života i zdravlja građana

Ovi principi su u slučaju izgradnje mini hidrocentrala u zaštićenim područjima prekršeni.

Smatramo da se Stara planina, kao i čitava teritorija Srbije, može ekonomski osnažiti putem razvoja zelene ekonomije, a da se energetska bezbednost može osigurati na održivi način, korišćenjem obnovljivih izvora energije i poštovanjem lokalnih posebnosti.

Iz svih gore navedenih razloga, želimo da pružimo podršku inicijativi „Odbranimo reke Stare planine“, kao inicijative za primer suštinskog građanskog aktivizma i energije, i pozovemo nadležne da uvaže volju stanovnika Stare planine.

Centar za održivi razvoj GAJP