Organizacije U mrežiGrupa za analizu i kreiranje javnih politika organizovale su međunarodnu konferenciju Green Economy Congress, se održala u Beogradu od 02. do 04. novembra 2017. godine. U tri dana konferencije Green Economy Congress, preko sto učesnika iz celog sveta imali su priliku da čuju neke od lidera u ekonomiji, preduzetništvu, inovacijama i nauci, zaštiti životne sredine. Konferencija je otvorena za preduzetnike, stručnjake, akademsku javnost, studente koji studiraju programe iz oblast održivog razvoja, kao i druge pojedince i udruženja koji se interesuju za temu zelene ekonomije.

Zelena ekonomija je jedan od inovativnih koncepcija koji je holistički u svojoj formi – generiše razvoj i poštuje regionalni i globalni ekosistem, rezultira socijalnim blagostanjem i jednakošću, dok značajno smanjuje ekološki rizik i pritisak na prirodne resurse.

U okviru Green Economy Congress,  organizovan je i Green Economy Fair, sajam start – up kompanija iz Srbije i regiona, koji je u formi speed dating-a predstavio učesnicima različite preduzetničke ideje i inspirisao ih da i oni pokrenu svoj biznis iz oblasti zelene ekonomije.

Učesnici su takođe imali priliku da predstave svoje projekte ili istraživanja na Participants Panel. 

Teme na prvom Kongresu su bile:

  • Cirkularna ekonomija: Promena poslovnih modela i podsticaj sistemskog pristupa u ekonomiji
  • Zelena transformacija: inovacije i nauka kao put ka zelenoj transformaciji
  • Ekonomska decentralizacija: uloga malih i srednjih preduzeća u zelenoj ekonomiji
  • Žene u zelenoj ekonomiji: priče o uspehu
  • Redefinisanje ekonomije: promena proizvodnje a ne klimatske promene
  • Zelena kupovina: uloga zelenih javnih nabavki

Trenutno je u pripremi Green Economy Congress 2018.