Stranka moderne Srbije podržala je „Deklaracija za održiv nacionalni odgovor na HIV“ i time se obavezala da će u budućem delovanju u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti podržavati primenu programa smanjenja štete i njihovo budžetsko finansiranje.

„Ukoliko želimo da se suštinski bavimo primarnom i sekundarnom prevencijom HIVa onda za to moramo odvojiti i finansijska sredstva i ozbiljnije se baviti edukacijom, posebno onih grupa koje su u velikom riziku. Očekivati da će se širenje HIVa zaustaviti ili smanjiti samo od sebe je nerelano uprkos tome što nam se čini da su nam i ovakve informacije dostupne na svakom koraku. Ulaganje u prevenciju spada u najbolje potrošene novce u zdravstvu – bio to HIV ili karijes, svejedno je“  izjavila je Tatjana Macura, kopredsednica Stranke moderne Srbije.

Projekat Politička podrška programima smanjenja štete realizuje GAJP, a sprovodi se u okviru regionalnog projekta „Budžetsko zagovaranje i monitoring u zemljama jugoistočne Evrope“, koji u Srbiji sprovodi Udruženje Prevent uz podršku Mreže za politike prema drogama u jugoistočnoj Evropi.