Članovi Centra za održivi razvoj Grupe za analizu i kreiranje javnih politika Žaklina Živković i Miloš Stančić bili su učesnici European Ideas Lab, međunarodne konferencije koja je okupila preko 500 učesnika i učesnica, tzv. changemaker-a iz cele Evrope. Aktivisti, organizacije civilnog društva, građanski pokreti, umetnici, eko – preduzetnici i zeleni inovatori dolaze iz različitih sfera, ali svi mi imaju isti cilj: donose pozitivnu promenu u društvu. Tokom tri dana konferencije, učesnici su putem plenarnih sesija, radionica i „open space“ metodologije razmenjivali iskustva i planirali zajedničke projekte.

Uvažavajući različite uloge organizacija civilnog društva i aktivista i zelenih političara, grupa evropskih poslanika Zeleni/ Slobodna Alijansa želela je da kroz konferenciju podstakne međusobno poverenje i poveća kolektivnu sposobnost za rad na temama od opšteg interesa. Ove godine European Ideas Lab bavio se sa 5 glavnih tema: demokratija, inkluzivno društvo, životna sredina, digitalno društvo, ekonomija i globalizacija.

European Ideas Lab je obezbedio prostor za umrežavanje, učenje, razmenu ideja, definisao borbe koje su nam zajedničke i  podstakao razmišljanje o pozitivnim alternativama koje želimo da primenimo u društvu, kao i najbolje načine da to učinimo.

 

 


Created with flickr slideshow.