Grupa za analizu i kreiranje javnih politika, u saradnji sa Konrad Adenauer Fondacijom i Centrom za javnu upravu i lokalnu samoupravu Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, organizovala je osme po redu Dane javnih politika.

Dani javnih politika, seminar posvećen javnim politikama koji se tradicionalno održava na Fakultetu političkih nauka, ove godine  organizovan je 14. novembra onlajn putem platforme Zoom, imajući u vidu specifične okolnosti izazvane COVID-19 epidemijom.

U skaldu sa ovim okolnostima, odnosno aktuelnostima koje su obeležile 2020. godinu, teme koje su učesnicima predstavljene tokom Dana javnih politika ticale su se međunarodnih odnosa, ekonomske politike i turizma, pod zajedničkim imeniteljem – prisustvom COVID-19 pandemije.

Ovogodišnje Dane javnih politika zvanično su otvorili Miloš Hrkalović, izvršni direktor Grupe za analizu i kreiranje javnih politika i Norbert Bekman-Dirkes, direktor predstavništva Konrad Adenauer Fondacije za Srbiju i Crnu Goru.

Tokom seminara, organizovano je predavanje na temu „Međunarodni odnosi u doba pandemije“ koje je održao Mladen Lišanin, istraživač-suradnik sa Instituta za političke studije, zatim diskusija na temu „Ekonomska politika u vreme COVID-19 epidemije“, u kojoj su učestvovali prof. dr Tatjana Dragičević Radičević sa Fakulteta za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije i Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta Republike Srbije, dok je diskusiju moderirao Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik nedeljnika „NIN“, a na kraju seminara održana je panel-diskusija čija je tema bila „Održivi turizam“ i na kom su učestvovali Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i dr Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije, dok je diskusiju moderirala Milica Pujkilović, novinarska RTS-a.

Kao poseban deo Dana javnih politika, pripremljen je film na temu „Mladi u politici“, u kom učestvuje deset mladih političara iz Srbije.

Film „Mladi u politici“ će premijerno biti objavljen na GAJP YouTube kanalu i društvenim mrežama u četvrtak 26. novembra 2020. godine.