Treći po redu, Kongres zelene ekonomije održan je od 6. do 8. juna 2019. godine u Beogradu. Ove godine organizovan pod sloganom “Zeleni gradovi: Ekonomska transformacija za Zelenu Evropu”, kongres se bavio zelenim temama i načinima da zelena agenda i održivi razvoj postanu sastavni deo našeg razmišljanja, rada i delovanja.

Nacionalne ili EU politike same po sebi ne mogu garantovati zelenu tranziciju – gradovi, regioni i lokalne zajednice takođe mogu i moraju biti katalizatori za rešenja zaštite životne sredine. Nacionalni, regionalni i lokalni kreatori politika prate urbani, regionalni i ruralni razvoj kroz inicijative koje teže smanjenju emisije gasova staklene bašte i povećanju efikasnosti resursa. Ovogodišnji Kongres zelene ekonomije još jednom je pokazao da je lokalni pristup odozdo prema gore održiv, kada govorimo o zelenoj ekonomiji i zelenim javnim politikama uopšte.

Tokom prvog dana, sa više od 50 učesnika u Privrednoj komori Srbije, razgovaralo se o regionalnoj saradnji, značaju lokalnih zajednica, zelenim finansijama, blokchainu i crowdfunding-u, te su učesnici imali prezentacije o solarnoj energiji i ekosistemskim uslugama u urbanim područjima.

U neformalnoj atmosferi Kulturnog centra Grad, kroz diskusiju i zajednički rad na radionicama, kreirane su cirkularne zajednice, tražile su se održive modne alternative i mapirao se put do zero i low waste načina života. U saradnji sa EcoTech Serbia, organizovan je panel pod nazivom Business Going Green gde su učesnicidali praktične savete o različitim mogućnostima finansiranja zelenih startapova.

Strani učesnici su tokom boravka u Beogradu imali priliku da posete Muzej Nikole Tesle, Botaničku baštu, Kalemegdansku tvrđavu, da se druže i razmenjuju ideje.