Drugi Green Economy Congres ove godine održao se od 1. do 3. novembra sa ciljem povezivanja aktera i podrške tranziciji ka održivoj ekonomiji. Slogan ovogodišnje konferencije je bio „Shaping Synergies into a Circular Society“.

Konferenciju je otvorila Žaklina Živković, predstavnica Grupe za analizu i kreiranje javnih politika predstavljajući program i koncept ovogodišnjeg Green Economy Congress. „Organizacioni tim je započeo ovaj projekat verujući da je ekonomija budućnosti zelena. Verujemo u budućnost gde je globalna potrošnja prirodnih resursa regulisana do tačke gde je sposobnost prirode za regeneraciju osigurana. Zalažemo se za održivu ekonomiju sa niskim emisijama ugljenika sa fokusom na dijalog, razmenu znanja i široku participaciju. Verujemo u male akcije koje donose ogromne promene „, rekla je Žaklina.

Prvi panel na Kongresu bio je posvećen ulozi kreatora javnih politika i njihove implementacije u razvoju cirkularne ekonomije u EU i na nacionalnom nivou. Na njemu su učestvovali Slobodan Perović iz Ministarstva zaštite životne sredine RS, Antoine Avignon iz Delegacije EU u Srbiji, Jeoren Jansen, predstavnik holandskog grada Nijmegen – Zelene evropske prestonice za 2018 i Dušan Vasiljević, ekspert u oblasti ekologije.

Prvi govornik bio je Slobodan Perović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Republike Srbije, koji je naveo da “zelena ekonomija pruža mnoge poslovne mogućnosti, ali da ih svakodnevno odbacujemo.” Perović je istakao da je puno posla pred nama, da postoji nekoliko strateških dokumenata koji se pripremaju za razvoj cirkularne ekonomije i da je glavna stvar koju treba da uradimo uspostavljanje i odgovorno upravljanje budžetom za zaštitu životne sredine .

“Paket javnih politika za cirkularnu ekonomiju Evropske unije je ambiciozan i treba ga usvojiti na nacionalnom nivou, ali stvarna promjena počinje od vas”, kaže Antoine Avignon iz Delegacije EU u Srbiji. „Radim 10 godina u regionu Zapadnog Balkana, i vidim promenu. Postoji potreba za uspostavljanjem dijaloga između preduzetnika i kreatora politika, a Delegacija to podržava „, zaključio je Avignon.

Dušan Vasiljević iz kompanije Western Balkans Consulting Global smatra da donosioci odluka treba da kreiraju okvir u kome će se zelene ekonomije razvijati. „Potpuno se slažem sa činjenicom da kada govorimo o zelenoj ili cirkularnoj ekonomiji, ne govorimo samo o ekonomskom pitanju, već i socijalnom i kulturnom pitanju, i potrebno nam je vremena da ga sprovedemo u praksi. Ono što ne možemo učiniti jeste da nastavimo” business as usual” model, jer nije održiv „, rekao je gospodin Vasiljević.

Jeoren Jansen iz zelene prestonice Evrope za 2018. godinu, grad Nijmegen, izjavio je da moramo smanjiti količinu upotrebe “virgin” sirovina u proizvodnji. „Kompanije treba da učestvuju u ovom procesu, opštinske i lokalne vlasti moraju ih podržati  finansijskim sredstvima i javnim politikama koje im idu u prilog.“

Nakon panela, Grigoris Chatzikostas, šef Odeljenja za razvoj poslovanja BioSense Instituta, na Green Economy Congress-u održao je predavanje pod nazivom: “Inovacije u kružnoj ekonomiji: zatvaranje petlje u agro-biznisu.” On je govorio o ulozi digitalne tehnologije za redefinisanje rasta, sa fokusom na pozitivne društvene prednosti kao što su cirkularna ekonomija, alternativnim proteini, IKT u poljoprivredi.

Interesantan je bio i panel koji se bavio zelenim javnim politikama na lokalnom nivou i urbanom razvoju. Siniša Trkulja, iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije predstavio je Novu urbanu agendu i doprinos gradova održivom razvoju i zelenoj ekonomiji.

Ljudi treba da se okupe, da dele zajednička dobra i sarađuju kako bi razvili zelenu ekonomiju. To je moguće u gradovima, ocenio je Siniša Trkulja.

Nikoleta Petković iz CDN-a (Mreže za saradnju i razvoj u Istočnoj Evropi) predstavila je projekat „Urban steps for resilient future“ na kome je ove godine CDN radio.

Projekat je imao za cilj da osnaži mlade ljude u istočnoj Evropi da promišljaju alternative za preoblikovanje gradova kako bi bili zeleniji kao i obezbeđivanje veština mladima (zagovaranje i projektni menadžment) da bi mogli da sprovode svoje ideje za lokalni urbani aktivizam, rekla je Petković.

Nakon predstavljanja projekta ona se nadovezala i na relevantnost teme alternativne urbanizacije u kontekstu istočne Evrope i mladih, kao i o samim alternativama kao što su zajednička dobra.

Jan Luijten iz holandskog grada Nijmegen, evropske zelene prestonice u 2018. godini, predstavio je čime je ovaj grad zaslužio ovo priznanje, objasnio kako se stimuliše razvoj cirkularne ekonomije u zajednice i koje benefite su građani imali u tom procesu. Objasnio je i zašto je zelena ekonomija važna za razvoj celokupne lokalne zajednice, kao i šta sve lokalne samouprave mogu u okviru svojih nadležnosti da urade na polju održivog razvoja kako bi unapredili život svojih građana.

Anna Larsson, stručnjakinja iz ReLoop Europe iz Švedske održala je predavanje „New Plastic Economy: EU Circular Economy Package“. “Plivamo u plastici i moramo hitno nešto da uradimo. Kada razmišljamo o različitim modelima, mora se imati u vidu ceo životni ciklus proizvoda, od proizvodnje do reciklaže i svih koraka između”, rekla je Anna Larsson.

Na poslednjem panelu „Pametan i zeleni razvoj Srbije – da, to možemo“ članice mreže WISE SEE (mreža žena u održivoj energiji u Jugoistočnoj Evropi) razgovarale su o situaciji u Srbiji i na globalnom nivou u oblasti održivog razvoja. Panelu su moderirali Branislava Jovičić, urednica Balkan Green Energy News i rukovoditeljka projekta WISE SEE, a panelistkinje su bile Maja Turković, ekpertkinja za obnovljive izvore energije, Danijela Božanić, ekspertkinja za klimatske promene, Ankica Barbulov, ekspertkinja za energetsku efikasnost i Žaklina Živković, ekspertkinja za zelenu ekonomiju.

Drugi dan Green Economy Congress otvorio je gospodin Paul Hickey iz Evropske investicione banke, koji je predstavio programe ove institucije u oblasti zelene ekonomije. Održani su i paneli o zelenim finansijama i ulozi aktivizma u razvoju zaštite životne sredine i zelene ekonomije. Kongres je zatvoren predstavljanjem start – up preduzeća iz Srbije na Gografskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu.

Organizatori Green Economy Congress-a su udruženja “U mreži” i “Grupa za analizu i kreiranje javnih politika”, organizacije iz Republike Srbije koje od 2012. rade na umrežavanju, razvoju javne politike, podršci i zagovaranju primene principa održivog razvoja u svim sferama – za razvoj zelene ekonomije i lokalnog preduzetništva, zaštite životne sredine, klimatskih promena, ljudskih prava i rodne ravnopravnosti, medijskih prava i sloboda. Kongres je realizovan uz podršku Green European Foundation iz Brisela, Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Međunarodne komore mladih, Centra za održivi razvoj Srbije, Ecotech Srbija, Circular Economy Club iz Londona i mnogih drugih pojedinaca i organizacija.