U današnjem tekstu predstavljamo Vam jednu nesvakidašnju inicijativu za izmenu poreske javne politike, koja je pokrenuta u svetu. U pitanju je ukidanje tzv. tampon tax-a odnosno poreza na ženske higijenske proizvode.

Naime, tokom predhodne godine u nekoliko zemalja širom sveta pokrenuta je inicijativa da se ukine porez na ženske higijenske proizvode (uloške, tampone i druge proizvode koje žene tokom menstruacije koriste). Ovakva politika, u kojoj se ženski higijenski proizvodi oporezuju smatra se seksističkom, jer žene ove proizvode koriste zato što moraju, ne zato što je to njihov izbor.

U Australiji 2015. godine, studentkinja Subeta Vimalaradža, pokrenula je inicijativu za ukidanje poreza na ženske higijenske proizvode, pod nazivom „Prekinite da oporezujete moju menstruaciju“. Australija ove proizvode oporezuje sa 10% dok su recimo kondomi i kreme za sunčanje izuzeti od ovog poreza. Ministar koga je ova studentkinja javno prozvala da učini nešto, tj da „prestane da oporezuje njenu menstruaciju“ ubrzo je pod pritiskom javnosti pokrenuo neophodne korake da se ovaj porez ukine.

Slična inicijativa nedavno je pokrenuta i u Kaliforniji, gde se ovi proizvodi oporezuju kao luksuzni. Dve članice veća, Ling Ling Chang i Cristina Garcia podnele su predlog zakona po kome bi ženski higijenski proizvodi bili oslobođeni od poreza. One navode kako su “tamponi, ulošci i druge stvari kojima se žene koriste za vreme menstruacije, medicinske potrepštine pre nego obični higijenski proizvodi”. „Zovu se higijenski proizvodi, pa ih ljudi porede sa dezodoransima i kremama za brijanje, i to uglavnom muškarci. No, nije isto“, rekla je Garcia. Oporezivanje ženskih higijenskih proizvoda naročito “bode oči” ako se uzme u obzir da se u Kaliforniji recimo vijagra ne oporezuje. Inače, žene u Kaliforniji godišnje potroše oko 20 miliona dolara na ovakve proizvode.

Slične inicijative pokrenute su u Kanadi, Maleziji, Velikoj Britaniji i EU. U Velikoj Britaniji inicijativa da se ukine porez na ženske higijenske proizvode podigla je veliku prašinu. Krajem prethodne godine, nakon što je britanska vlada donela odluku da su tamponi i sanitarni ulošci luksuz te da se u skladu sa tim trebaju i oporezivati, žene su pokrenule veoma interesantne proteste pred zgradom parlamenta. Britanija je ovu odluku pravdala regulativom Evropske unije koja ove proizvode u proseku oporezuju sa 5%, kao luksuzne. Da ovo nije trivijalno pitanje svedoči dalji razvoj situacije i činjenica da su se Britanski poslanici ujedinili u zahtevu datom premijeru Dejvidu Kameronu da sa EU zvaničnicima ispregovara ukidanje tzv. tampon tax-a. Britanski poslanici su ovo postavili kao pitanje suvereniteta jer kako to poslanik konzervativne partije Steve Baker objašnjava “to je problem koji pogađa najmanje 50 odsto naše populacije, a britanskom parlamentu su vezane ruke”.

U Francuskoj je, na primer, nedavno odbijen amandman socijalista, da se porez na tampone, uloške i druge proizvode sa 20% smanji na 5,5% uz obrazloženje da bi ovaj potez umanjio proračun u 2016. godini za 55 miliona evra.

U našoj zemlji ženski higijenski proizvodi oporezuju se po stopi od 20%. Tako imamo situaciju da se po umanjenoj stopi od 10% oporezuju recimo dnevne novine, usluge smeštaja po hotelima, motelima, hostelima i slično, personalni računari i njihove komponente, ali ne i higijenski proizvodi koje žene moraju da koriste.

Porez na ženske higijenske proizvode predstavlja primer rodne neravnopravnosti jer se time praktično oporezuje menstruacija što predstavlja svojevrsnu diskriminaciju žena. Menstruacija nije izbor, a svakako nije luksuz. Nekorišćenjem sanitarnih uložaka žene mogu da ugroze svoje zdravlje, ali i društvene i poslovne odnose iz objektivnih razloga. Oporezivanjem ovih proizvoda (čime postaju skuplji) žene se dovode u lošiji i neravnopravniji položaj. Ne smemo zanemariti da za mnoge žene ovo nije mali mesečni izdatak.

Ovaj problem je važan jer pogađa 50% naše populacije. Ako na sve ovo dodamo i činjenicu da su žene u Srbiji u proseku 11% manje plaćenje od muškaraca shvatićemo da se radi o višestrukoj nepravdi.

Na kraju, citirala bih američkog predsednika Baraka Obamu koji je na ovu temu rekao: “Pretpostavljam da je ovaj zakon prošao zato što su ga donosili muškarci”.