Jedna od tema oko koje se vode najoštrije polemike je svakako pristupanje Srbije NATO savezu. U proteklom periodu se više nego obično govorilo o takvoj mogućnosti, a nekoliko stranaka i koalicija ovo pitanje tokom izborne kampanje apostrofiraju kao ključno. Član Političkog saveta LDP-a Dušan Gamser iznosi stav i argumentaciju u prilog pristupanju NATO savezu, naglašavajući da postoji značajan interes Srbije za takav potez, te da politika „vojne neutralnosti“ nije održiva na duži rok.

Zašto se zalažete za pristupanje Srbije NATO savezu?

Politika „vojne neutralnosti Srbije“ nije održiva na duži rok. Ona je skupa, ona umesto da koristi na svim stranama donosi više štete, ona ne garantuje bezbednost Srbiji, i ona nema transformacioni potencijal koji imaju evroatlantske integracije. Pristupanje NATO dodaje brzini približavanja EU. Ono znači veće investicije u Srbiji, razvijeniju i transparentniju namensku industriju i viši standard za građane Srbije. Ono će olakšati rešavanje kosovskog pitanja i doneti više bezbednosti i bolji život Srbima na Kosovu.

Na kojim vrednostima zasnivate vaš stav?

Na vrednostima slobode, demokratije, vladavine prava, poštovanja individualnih sloboda i ljudskih prava, tržišne privrede i ekonomskog napretka, što su zajedničke vrednosti NATO i EU.

Na koji način planirate da rešite probleme koji vam stoje na putu?

Strateški rad na promeni stava javnosti o NATO u Srbiji kroz prevazilaženje prošlosti, isticanje prednosti učlanjenja i zagovaranje članstva. Opoziv ranije skupštinske rezolucije koja predviđa vojnu neutralnost. Intenziviranje saradnje s NATO u okviru postojećih ugovora i zahtev za članstvo. Usaglašavanje sa spoljnom politikom EU. Kvalifikovana većinska odluka u Narodnoj skupštini ili po potrebi referendumska odluka o učlanjenju.

Koje bi rizike izdvojili kao najznačajnije?

To su raširene predrasude u javnosti o NATO i stalno prizivanje prošlih sukoba od strane protivnika NATO (unutrašnji faktor). Sa druge strane, tu su udari i destabilizacija demokratije od strane snaga u svetu koje se protive članstvu Srbije u NATO (spoljašnji faktor).

Na koji način ćete pratiti rezultate ukoliko vaš predlog uspe?

Uočavanjem promene stava javnosti izraženom kroz istraživanja javnog mnjenja, rezultatom eventualnog referenduma. Po učlanjenju, posmatranjem obima i efikasnosti troškova za odbranu, stepenom razumevanja sa susedima i ostvarenom demokratizacijom Srbije u procesu pridruživanja NATO.

Da  li u programu stranke obrađujete pomenuti problem?

Da.

Dušan Gamser

Član Političkog saveta LDP

(po ovlašćenju predsednice Političkog saveta LDP Nataše Mićić)